Sunday, May 5, 2013

Cerpen : 150 juta kali (4)

"Haiqal.... Tolong I...."
Haiqal menoleh kebelakang, matanya meliar mencari empunya suara yang penuh manja dan rayu.. Matanya tertancap sesosok tubuh yang longlai melangkah dengan muka monyok mencuka, tapi tetap cantik bahkan lebih comel gayanya.
"Kenapa dhia? Ada apa yang boleh saya bantu?" Haiqal mengukir senyum..
"Haiqal, tolong I tengok threadmill tu..I dah tekan button start tu banyak kali dah, still blank tak on pun. Kenapa?" Dhia mengadu seraya merangkul lengan haiqal yang sasa dan mantap itu rapat ke dadanya. Haiqal sudah tidak keruan. Telinganya mula merona merah. Dahinya berpeluh halus.. "Adess apa aku nak buat ni?" Getus hatinya,berdebar tak terkata, tak pernah ok, awek nak peluk lengan dia, rapat ke dada plak tu.. Boleh rasa empuk gunung, dah lah cantik bagai bidadari.. Aduuuuh.... Nafsu dan akal mula bergaduh, nak tarik atau tak.. Nak tarik atau tak.. Nak tarik atau tak.. Syok ni ! Adui! Bukan dia menggatal, bukan dia meminta.. Tapi ikan menyerah diri, miang manja didepan kaki kucing.. Tunggu di NGAP je.. Ergh !!!

"Eh, kenapa ni?" Satu suara yang datar dan dalam menyapa. Sangat bersahaja dan tenang.. Tapi sangat berbisa dan bagai renjatan berjaya membuatkan haiqal dengan tindakan refleks menarik tangannya dari terus di peluk dhia.. "Aduh! Ada orang nampak plak, kang ada yang ingat aku yg gatal..!" Haiqal merungut dalam hati, matanya terkatup, nafasnya di tarik dalam, dia berpaling..
"Err... Huda.."
Huda mengangkat kening, tidak memandang ke arah haiqal dan dhia, malahan terus ke buku pendaftaran. Huda hanya mengangkat kening.
"Tak ni.. Dhia dia kata thredmill dia tak function"
"Oooo..." Huda macam tak endah. Tangannya masih sibuk menyelak helaian buku pendaftaran. Tapi apa yang di cari, dia sendiri tak tahu. Kenapa hatinya semacam pun dia tak tahu. Meluat? Menyampah? Geli? Nak muntah? Ke.... Cemburu?? Erk?!!

Dhia masih membisu, ada riak meluat dan tak puas hati di wajahnya.
"Huda, u boleh tolong tengok tak? I tak berapa arif pula dengan tools dalam ni" tanya haiqal, sambil badannya tegak kaku di hadapan huda dan dhia. Bagai seorang askar, menanti hukuman dari pegawainya.
"Boleh! threadmill yang mana satu?" Huda mencari-cari alatan yang di kata. Matanya tidak disorotkan langsung ke arah 2susuk tubuh yang berada di hadapannya.
"Hujung sana.." Haiqal menunjukkan dengan ibu jarinya. Huda berjalan kearah yang di katanya, dituruti haiqal dan dhia. Pelanggan-pelanggan lain bagai tidak menghiraukan mereka. Masing-masing sibuk dengan aktiviti masih-masing. Alunan muzik techno rancak menggamatkan suasana didalam pusat senam itu. Muzik dapat membantu manusia lebih fokus pada aktiviti otot yang dilakukan. Huda terus menaiki threadmill tersebut. Tangan dan matanya dinumpukan sepenuh perasaan ke pada skrin di situ, tiba-tiba huda turun, dia kelilingi threadmill itu. Kemudian dia tersenyum.

"Macam mana nak hidup, plugnya tak pasang..." Huda terus memasang plug, dan terus menaiki semula threadmill tersebut lalu membuat tetapan pada skrin.
"Laaaa tk pasang plug jeke??" Haiqal tertawa kecil sambil menggelengkan kepala. Dhia masam mencuka.
"Kalau macam tu, thanks huda, and dhia.. Saya nak ke tempat lelaki kejap, minta diri dulu" haiqal memberi senyuman manis pada kedua-dua sunti tersebut. Huda turun dari threadmill setelah selesai mengakses tetapan..
"Sibuk betul,orang nak haiqal yang handle, dia plak yang datang.menyibuk je"
Telinga Huda tertangkap rungutan dhia.. Tapi dia buat tak endah. Bukan niat dia nak menyibuk, cuma secara kebetulan dia menegur kerana kelihatan kelibat mereka berdua. Huda terus ke arah alatan dumbell, di acu dumbell untuk kegunaannya bagi mengecilkan lengan dan belakang lengannya. Hatinya rasa kosong. Impak dari aksi yang dilahat dari 2 manusia tadi.. Atau.. Kata-kata dhia? Macam rasa sebak.. Tapi lebih bagai mendung berarak lalu.

****************My BlackBerry's juiced by DiGi. How about yours?
http://m.digilive.my/bbplans

2 comments:

Anonymous said...

ko memang suke post sekerat sekerat kan...

-Yusuff Yazid-

Anonymous said...

Jangan le marah sayng ku oooiiiii.. Kikiki

-hest-

klik iklan ni tak kena bayar pun