Friday, December 24, 2010

di pagi jumaat yang indah... indah banget deyh...

jeles melihat peng"update"an kawan-kawan blogger..
membuat aku makin mahu menulis...
cheeewah....
sejak bila pandai jeles-jeles nih???
bukan selama ni aku menulis mengikut nurani ke??
kuikuikui
hari ni aku bergerak ketempat kerja dari rumah along akudi kinrara..
my mum pun baru sampai petang semalam..
so..
late stand 1 more day..
itu pun tak puas nak melayan NUR DHIA DELISHA..
that's my nephew name's yang aku daftarkan semalam di JPN
huhuhuhu..
abang aku kan Orang Kuat Usaha (OKU)
so aku dengan berbesar hati membantu dalam urusan-urusan rasmi..
seronok kalau duk berjalan dengan abang aku nih..
topik yang memang sure lah kitorang borak dan bincangkan..
adalah isu PENJAWAT AWAM..
ni include aku dengan abang aku lah ni...
oleh kerana aku memang kerja di putrajaya..
so aku bawa abang aku ke sini untuk buat pendaftaran..
sebelum tu..
aku habaq dulu..
abang aku ni seorang pegawai untuk OKU di pejabat kebajikan masyarakat kuala lumpur..
nak di jadi kan cerita..
sebelum aku dan along ke JPN, aku bawak dia ke presint 11 untuk photostat
kat situ ada 2 kedai mamak...
dan kedua-dua kedai mamak tu penuh dengan kakitangan kerajaan pada jam 10 pagi..
walau abang aku ni tak nampak sangat..
tapi dia boleh tahu itu orang-orang gomen..
dia senyum jerk..
terus jerk aku kata..
"laillahaillah... apa lah diorang buat kat sini ramai-ramai.. buat malu jerk la.."
hakikat.. memang muka aku tebal dengan abang aku..
PUTRAJAYA tu..
pusat pentadbiran...
aduih..
lepas photostat..
along aku request nak sarapan..
aku kata pergi tempat lain, sebab aku tak makan makanan mamak..
aku bawak ke foodcourt presint 9..
pergh.. situ pun ramai yang berbaju batik..
alaaaaahai ...
bengkak hati mak nyah..!~
yela.. even aku ni bukan orag berpangkat besar...
tapi aku pun rasa macam sikit kecewa juga dengan situasi tu..
mula la perbincangan aku dan along di meja makan...

along : ramai ea kat sini
aku : ha'ah long.. rotate kot sarapan..
along : memang ada ke waktu kudapan dalam waktu bekerja?

aku senyum jerk....

along : hari tu along ada meeting dengan orang kementerian kau dan NGO kat hospital (putrajaya)
aku : bincang pasal apa?
along : pasal masalah orang-orang mental..
aku : oo... ramai?
along : ramai juga.. ada yang jusa C .. orang kau ramai dari PUU.. NGO pun ada la beberapa badan..
aku : ada masalah apa?
along : kadang-kadang aku geram juga dengan orang-orang atas ni.. cuba la fikir solution..jangan lah main ping-pong..ping-pong..

aku dah mula kedepan sikit .. macam best jerk nih..

along aku sambung..
orang KKM suruh orang kebajikan handle orang mental dan nak suh register diorang sebagai OKU .. macam mana lah kita nak buat.. kita tak de kepakaran.. sepatut orang mental bawah kemeterian.. kita tak boleh nak bagi bantuan dari segi penjagaan untuk orang mental..kami bukannye ramai berGred U yang pakar..

aku mengiyakan.. sebab setahu aku, ada pun yang ramai atendan kesihatan jerk kat kebajikan masyarakat ni.. pastu aku tanya... so.. ko tak cakap pape ke? aku pancing, sebab aku tahu abang aku ni pantang sikit bab ni.. sebab dia di kalangan OKU amatlah memahami kesengsaraan kawan senasib..

ada... along dapat jerk mic.. along cakap jerk la... masa tu dah separuh perbincangan dah... masih lagik tolak menolak.. turn along.. terus along kata.. terima kasih pihak hospital yang mengambil berat..bla..bla.. along puji sikit.. pastu along tapaw.. tuan2 dan puan2 tak malu ke dengan orang2 awam yang hadir bersama pada hari ini (NGO)..kita kakitangan kerajaan, kena tunjuk kan sifat bertanggungjawab.. bukan main ping-pong2 macam ni ( tolak menolak urusan kerja) .. saya seorang pegawai OKU ni kad saya.. kalau saya yang OKU boleh fikir..kenapa tuan2 semua tak boleh nak fikir? saya paham apa perasaan orang2 OKU..kalau rasa memang tak boleh dengan berbesarhati masing2 mengambil tanggung jawab.. kenapa kita tak aju cadangan pada pihak atasan masing2,, untuk diorang sama2 jumpa dengan perdana menteri ke, duduk sama2 berbincang, kaji balik.. sepatutnya, siapa yang lebih berkelayakan untuk mengurus orang-orang mental..bukan main sorong tarik macam ni..malu pada NGO..diorang sama-sama mahu membantu, tapi kita.. tiada kesepakatan..

hah kau..!~ melopong jap mulut aku... "pastu long.."

semua dah berubah airmuka dah.. ada lak bos aku suh duduk jangan cakap lagi..aku kata lah.. tak puan... saya nak semua orang paham, apa perasaan kami yang OKU ni, bila hal-hal macam ni di ketengah kan. pada pihak kementerian, kami kebajikan masyarakat, hanya membantu mengambil orang-orang yang mental yang merayau tak tentu hala, untuk di serah pada pihak kementerian, kerana kami tiada kepakaran untuk merawat atau menjaga mereka..kami hanya membantu..kesian tengok diorang terabai..

aku pikir, betul juga tu...

dia sambung.. ada pulak la.. orang dari kementerian kau bersuara.. eh, bukan ke kebajikan masyarat dapat peruntukan lebih dalam rmk10?terus along kata.. encik.. jangan dibincang pasal peruntukan rmk10 sedang kan rmk9 pun kami belum dapat sepenuhnya.. kami staff kebajikan pun kebanyakannya buat kerja memang KEBAJIKAN.. staff sokongan saya kerja lebih masa tanpa dapat imbuhan..kerana kami sendiri kekurangan sumber.kesian pada mereka.. sekali dua mungkin ikhlas..lama-lama.. mungkin jadi terpaksa..isnin-jumaat memang diorang kena datang kerja..kadangkala sabtu ahad dan malam pun kami minta mereka buat operasi luar..tapi tak dapat memberi imbalan sepatutnya pada mereka.. dahlah penat... masa dengan keluarga pun terabai..kesian pada mereka.. kalau pihak tuan kata, masalah pihak tuan adalah kekurangan tempat untuk meletak kan orang-orang mental..kenapa tak berbincang untuk menambahkan lagi bangunan atau apa sahaja untuk menyelesaikan masalah ini? kami tiada kepakaran..kami tiada gred U yang ramai.. ada plak yang kata, tak pe.. kami KKM akan bagi latihan... yaAllah tepuk dahi along...

aku gelak jerk.. aku kata.. along.. lenkali hang jawab la... adik saya kata.. nasib atendan kesihatan untuk sijil peningkatan latihan diorang pun, masih tak tahu siapa nak incharge..masih tolak menolak kerja.. ni nak handle orang luar.. hahahahaha... aku sambung gelak..

abang aku senyum jerk...pastu abang aku sambung " along rasa muka along ni dah black list dah dalam mesyuarat-mesyuarat macam ni kot... hahahahahaha"

adeehh.. tak pe long.. at least aku berbangga dengan kau... aku tahu ko ikhlas dan ko tak suka orang memperlekehkan keadaan..orang OKU... memang kuat semangant... aku bangga dengan abang aku...

ada lagi kisah kami... hehehe.. masa di JPN dan pejabat pos malaysia... tunggu ya... nanti aku cerita lagi... hahahahahahahaha

p/s : minta maaf kalau tulisan ini melampaui batasan.. ini adalah perbualan adik beradik meluah rasa... tak salah kan? =)

9 comments:

ahsfantasy24 said...

hehe..
suka ngan OKU cam tue..
^^,

klw meeting best xpew tp
law meeting yg mmbosankan..
er..huhu~

tenangsudey said...

bagus2... bersemangat... hebat.. saya kagum.. kem salam akt beliau...

hestyrezyuda said...

ahs... hehehehe..
kita normal.. kadang2 tak paham situasi mereka...

macam juga kita.. kakitangan kerajaan yang benar2 bekerja..bila tgk yg lain buang masa, tp gaji nak sama, macam2 lagik elaun itu ini nak.. kita pun sakit hati kan..walhal kerja pun diorang ding-dong-ding-dong...

macam tu juga lah dengan orang OKU.. ^_^

hestyrezyuda said...

tenangsudey..trime kasih sudi jengah saya..^_^

insyaAllah saya akan sampaikan salam pada dia.. skang ni dia tak de sini... bawa isteri pulang ke kedah berpantang kat sana.. minggu depan saya jumpa dia, saya cakap ya dengan dia ^_^

HonEyBuNNy said...

xsalah...ini kan blog kamu..heheh..itu la..blogger lain best ja hupdate blog..ila da xtau nak tulis apa..heheh

hestyrezyuda said...

ila... biar kita tulis datang dari hati.. jgn di paksa.. nanti nukilan tak berapa cantik jadinya.. :D

tp ila kalau buka topik best juga :D

student said...

takpe, update ikut keperluan..:)

P/s: akak di-tag..dialu-alukan ambil disini..^_^ http://www.cetusan-student.com/2011/01/bloglist-istimewa-untuk-blogger-baru.html

student said...

bila cite2 pasal OKU ni, teringat PLPP depan maktab saya ni kak..hu

hestyrezyuda said...

ok... nanti akk pegi sana.. nanti akk buat ea.. time kasih sudi tag.. hukhukhuk

klik iklan ni tak kena bayar pun